Поновлення процесуальних строків у період дії воєнного стану

Невиконання вимог процесуального закону щодо належного оформлення касаційної скарги, та як наслідок, повернення заявнику касаційної скарги не належать до об’єктивних обставин особливого і непереборного характеру, які можуть зумовити перегляд остаточного й обов’язкового судового рішення після закінчення строку його касаційного оскарження, а отже, не свідчить про наявність поважних підстав для поновлення цього строку

Верховний Суд ухвалою від 27 квітня 2022 року визнав неповажними причини пропуску строку на касаційне оскарження та надав ДПС час повідомити про інші поважні причини пропуску строку на касаційне оскарження.

Податковий орган зазначчив, що первинна касаційна скарга була подана в межах строку на касаційне оскарження та що повернення касаційної скарги не позбавляє права повторного звернення до суду. Крім того, додав що запровадження на території України воєнного стану з 24 лютого 2022 року свідчить про поважність причин пропуску строку на касаційне оскарження в розглядуваній справі та про наявність підстав для його поновлення.

Верховний Суд, в свою чергу, звернув увагу та те, що контролюючий орган у заяві про поновлення строку на касаційне оскарження судових рішень не обґрунтував, яким чином запровадження воєнного стану в Україні вплинуло на пропуск строку на касаційне оскарження судових рішень у цій справі, ураховуючи, що постанова суду апеляційної інстанції була складена в повному обсязі 15 квітня 2021 року, а воєнний стан в Україні було запроваджено майже через рік.

Отже, Верховний Суд відмовив у задоволенні клопотання про поновлення строку на касаційне оскарження, визнавши зазначені причини пропуску строку неповажними та відмовив у відкритті касаційного провадження.

На що звернув увагу Верховний Суд.

По-перше, що звернення до Верховного Суду з касаційною скаргою є правом, а не обов’язком сторони. Якщо особа вважає за необхідне скористатися своїм правом на касаційне оскарження, то реалізація зазначеного права має відбуватися з дотриманням порядку та строків, установлених положеннями Кодексу адміністративного судочинства України. Зловживання процесуальними правами не допускається.

По-друге, невиконання вимог процесуального закону щодо належного оформлення касаційної скарги, та як наслідок, повернення заявнику касаційної скарги не належать до об’єктивних обставин особливого і непереборного характеру, які можуть зумовити перегляд остаточного й обов’язкового судового рішення після закінчення строку його касаційного оскарження, а отже, не свідчить про наявність поважних підстав для поновлення цього строку.

Ухвала Верховного Суду від 18 травня 2022 року у справі № 802/592/17-а

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *